Translate

Pazar, Ekim 21, 2018

Medyun-u şükran ne demek nedir? (medyun-ı şükran)




Medyun-ı şükran, medyunuşükran, medyunışükran veya medyun-u şükran Farsça kurallara göre oluşturulmuş bir tamlamadır. Temel anlamı "Şükran borçuluyuz, teşekkür borçluyuz"dur. Deyn borç almak, borçlanmak demektir. Medyun kelimesi ise bu kelimenin ism-i mefulüdür. Anlamı da borçlu, borcu olan, vereceği olandır. 


Şükran kelimesi de iyilik bilmek, minnettarlık, teşekkür anlamlarında kullanılır. Zıt anlamı küfran'dır. Yani kendine verilen nimeti görüp takdir edemeyen, yapılan iyiliği unutan, iyilik bilmeyen, nankörlük anlamlarında kullanılır. Zaten bu kelimenin ism-i faili kafir de gerçeği örten, inkar eden demektir. Daha özel anlamıyla da Allah'ın varlığını Hz. Muhammet'i peygamberliğini ve Kuran-ı Kerim'i inkar eden demektir.


İki kelime birleşerek medyun-ı şükran tamlamasını oluşturur. Kısaca muhataba, "Yaptığınız iyilik için size teşekkür ediyoruz, size minnettarız." anlamında kullanılır.

Mostarlı Hasan Ziyai de medyun'u borçlu anlamıyla şöyle kullanır:

Benim canan yoluna akıbet can vermedir borcum
Halas et deynden alemde her medyun-ı ya Deyyan (Mostarlı Hasan Ziya Divanı)

(Ey Hesaba Çeken-Allah, benim borcum sonunda Sevgili yoluna can vermektir ve sen alemdeki her borçluyu borcundan kurtar.)



Medyun olmak da kendini borçlu hissetmek anlamındadır. Mesela Kani mecliste hizmet eden saki için medyunluğu (yapılan iyiliğe karşı kendine borçlu hisseden, teşekkür borcu olan) şöyle ifade eder:


Kalırsa böyle bezm-i ayş-ı işret der dem amade
Senin ben ruz-ı mahşerde dahi medyunınam saki (Kani Divanı)

(Saki, yeme içme meclisi böyle her zaman emrime amade olursa ben senin mahşer gününde bile medyunun olurum.) 

Kısaca medyun-ı şükran; teşekkürü, minneti, şükranı ifade etmek için için kullanılan bir ifade, bir tamlamadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.