Translate

Cuma, Aralık 29, 2017

İsm-i mekan örnekleri cümle içinde kullanımları


Mezar (Ziyaret yeri, ziyaretgah, kabir, ölünün gömüldüğü yer, makber, kabir ziyareti)

Medfen (Defin yeri)

Mevki (Yer, mahal; bir işin yapıldığı yer; makam, mansıp, rütbe)

Makber (Mezar, kabir, çoğulu mekabir)

Meclis (Oturulacak yer, toplanılacak yer, bir meseleyi görüşmek için bir araya gelen insan topluluğu, vekillerin toplandığı yer, topluluk, toplantı yeri)

Maktel (Birinin öldürüldüğü yer, bir katlin yapıldığı yer, öldürülen yer, öldürme yeri, edebiyatta ünlü birinin ardından yazılan şiir)

Mesken (Yer, mekan, oturulacak yer, oturulan ev, ev, sakin olunacak yer, hane, konut)

Menfa' (Sürgün yeri, nefyolunan yer, birinin sürüldüğü yer, nefiy yeri)

Menfez (Nüfuz edilecek delik, pencere, ağız, yarık, girilecek yer, gözenek, nüfuz etme yeri, çıkış yolu, sızma yeri)

Mekan (Kevn'den. Yer, durulan yer, ev, hane, mesken, mahal)

Mahal (yer)

Mahfel (Konuşu görüşmek, fikir alışverişinde bulunmak için toplanılan yer, toplantı yeri; meclis; padişah ve müezzinler için camilerde yapılan parmaklıklı yüksekçe yer)

Mecra (Su yolu, akış yeri, kanal)

Menba (Bir suyun çıktığı yer, pınar, kaynak; bir şeyin ortaya çıktığı, meydana geldiği, zuhur ettiği yer)


Mebde ( Başlangıç, kök, asıl, kaynak; ilke, unsur, umde, prensip; başlama sebebi; Allah'tan önce hiçbir varlığın olmadığı alem)

Menşe (Bir şeyin neşet ettiği, ortaya çıktığı, meydana geldiği yer, kaynak, asıl, kök; bir insanın yetiştiği, mezun olduğu mektep, okul)



İsm-i mekanların cümle içinde kullanımlarına örnekler:
Kemal Tahir, herhalde Semiha Hanım ile duygusal manada belli bir mesafe aldığını düşündüğü için, 26 Temmuz 1947 tarihli mektubuyla Semiha’dan Bolu’dan menfasını kendisinin hapis olarak bulunduğu Çorum’a aldırması için dilekçe vermesini ister: “İşsiz güçsüz canın sıkılmıyor mu? Neden buraya nakletmeye çalışmıyorsun? İstesen bir mahzur görmezler. Doğrudan doğruya bir mektupla Dahiliye Vekili Şükrü Bey’e müracaat et.” (Menfa: Nefyolunan yer. Birinin sürüldüğü yer. Nefiy yeri.) (Abdullah Acehan, Sürgünle Gelen Aşk, Dumlupınar Üniversitesi Fen‐Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, KÜTAHYA Karadeniz Araştırmaları, Kış 2012, Sayı 32, s. 123‐13)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.