Translate

Pazartesi, Eylül 03, 2018

Zeki Mürenin Türkçesi (Kelime, Cümle Metin)




Zeki Müren'in r harfine baskı yaparak söylediği cümlelerden örnekler...


1931-1996 yılları arasında yaşayan Türk şarkıcı Zeki Müren’i bugünün gençlerinin bilmesi düşük ihtimal. Sanat Güneşi, Paşa gibi lakaplarla anılan sanatçı 65 yıllık hayatına 300 civarı besteyi ve 600 civarı kaseti/plağı -hadi cd olsun- sığdırmıştır.
Klasik Türk Müziğinin önemli bir ismi olarak Devlet Sanatçısı da kabul edilen Zeki Müren, Bursa’da Kaya-Hayriye çiftinin çocuğu olarak hayata gözlerini açtı. Kereste tüccarı Üsküplü bir babanın oğlu olarak 11 yaşında yine bu şehirde sünnet oldu.
Yeteneği ilkokul yıllarında keşfedilen sanatçı, İstanbul Boğaziçi Lisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisinden mezun oldu. Birçok ustadan sağlam bir eğitim alan Zeki Müren, 1950’de TRT’nin açtığı ve 186 sanatçının katıldığı yarışmada en iyi solist seçildi. Sanatçının Anadolu’da tanınması, TRT Ankara Radyosundaki canlı konseri sonrası oldu. Konser çok beğenildi. Sanatçı sonrasında uşşak şarkı Bir Muhabbet Kuşu şarkısını plağa doldurdu. 22 yaşındayken 1953’te ilk konseriyle müzik kariyerinde basamakları tırmanmaya başladı.
Radyo konserlerini 15 yıla yakın sürdüren sanatçı, 1955’te sahneye çıktığında; sahne kıyafetleri, T düzeni podyum, tek tip saz heyeti gibi yenilikleriyle çok tartışıldı. Behiye Aksoy’la münavebeli Maksim Gazinosunda 11 yıl konser veren 45 yaşındayken Londra Royal Albert Hall’da sahne aldı.

Manolyam adlı şarkısıyla Altın Plak Ödülü alan Müren’in en çok bilinen şarkıları arasında Şimdi Uzaklardasın, Bir Demet Yasemen, Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin, Elbet Bir Gün Buluşacağız vardır.
18 filmde oynayan, desen ve resim çalışmalarında sergi açacak kadar yetenekli, Bıldırcın Yağmuru adlı şiir kitabı sahibi Zeki Müren bu sanatkâr duruşunun yanında özel hayatıyla hiç gündemden düşmedi. Hiç evlenmeyen sanatçı renkli ve kadınsı elbiseleri, saç modelleri, takıları, makyajıyla hep dikkat çekti. Eşcinsel olduğu konusundaki iddialara cevap vermeyen ve askerliğini de yapan Müren’in şöhretinin bir ayağını da kullandığı Türkçe oluşturdu.
Kurallı, ağdalı, vurgulu, kibar, bazı kelimeleri önceleyen Türkçesiyle hep dikkatleri üzerinde toplamayı başaran Zeki Müren, son yıllarını kalp ve şeker rahatsızlıklarıyla geçirdi.  Kelimedeki her herrr harfin değerini abartarak, basa basa konuşan Zeki Müren’in konuşmaları epey dikkat çekiciydi.

İşte “Sanat Güneşi” Zeki Müren Türkçesi ve Kelimelerine Örnekler

Bir röportajından kitapları anlattığı bölüm, onun vurgularıyla aktarıldığında şöyle bir metin ortaya çıkabilir:
Metin: Bol bol okuyorum Sayın Egesoy. Herrr türrr kitabı okuyorum. Bodrum’daki evimde öyle muhteşemmmm kitaplar yok ama dolappplarrr dolusu okunup kaldırılmış muntazam şekilde durann benim candaşım, benim kafadaşım benim beynimi her gün zenginleştiren satırrrlarla dolu o değğerli varlıklar benim için onlarrr canlı bana hitabediyor. Gözlerimle de okusam beynimmmle duyuyorum seslerini. Onun için kitaplar tek arkadaşlarım inan.
Kelimeler: teveccüh, minnettar, saadet, nihayet, muhabbet, mukabil, talebe, cemiyet, müspet, kat’i, samimi, şayet, gönül, ırsi, seyirci, şükran, alkış, naçizane, enteresan, estağfirullah, sual, efendim, kabil, müteşekkir, naçiz, telkin, hitap etmek, sarf etmek, Yüce Kudret

Cümleler:
Müsadenizle…
Arz edeyim efendim…
Allah’a şükürler olsun.
Yüce Tanrıya şükürler olsun.
Zannediyorum…
Büyük mutluluk…
Ne kadar mutluyum bu sözlerinizden…
Her zaman çok zarif ve her zaman çok güzelsiniz…
İnanınız…
Niçin inanmasınlar?
Benim gönlüm, beynim herkese açık…
Şeref duyarım…
İnan ki öyle…
Memnuyetle…
Bir gün benim gibi zirveye tırmaniceğine eminim…
Var olun efendim…
Bana da huzur ve gurur verdi…
Reca ederim efendim…
Sabırlı olucığız ki…
Az evvel…
Kabul buyursunlar…
Estağfirullah efendim…
En engin sevgi…
Lutfediyorsunuz, büyük lütuf, teşekkür ederim.
Teveccüh gösteriyorsunuz her zamanki gibi…
Samimiyim duygularımda…
Allahıma şükürler olsun.
Vallahi…
Yüce halkımızın sayesinde oldu bu…
Pijama giymiş merrkebe, “Hayyırrrlı gecelerrr, iyi uykularrr denirrr.”
Haayırrr…
O zaman yine neticeyi ben söyliyeyim.
Sevgili izleyicilerimin, dinleyicilerimin dualarıyla…
Ve de Sorrrma koyduk adını…
Adeta Tanrıyla baş başa kalıyorum…
O titreyiş yorgunluk titremesi değil Sayın Egesoy; o duygunun doruğunu tatmak…
Çokkk büyük bir huzur veriyor…

Farklı hayat tarzı ve Türkçesiyle dikkat çeken Zeki Müren’in, müziğin canını okuduğunu düşünen ve Türkçeyi bozduğunu düşünen Murat Bardakçı gibi isimleri de burada zikretmek gerekir: “Türk müziğinin canını okuyanlardan biridir benim için Zeki Müren.. Türkçesi kötüdür kardeşim. Rrrrrr diye böyle Türkçe mi olur ya? Bütün bazı harfleri rrr diye basacaksın….” Yine onun İstanbul Türkçesini güzel konuştuğunu ve şarkılarında anlaşılırlığın yüksek olduğunu düşünenlerinin yanında bozuk bir Türkçeyle, kötü bir diksiyonla konuştuğunu düşünen insanların olduğunu belirtmekte yarar var.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.