Translate

Cuma, Mart 23, 2018

Fıkra: Harvardlı Kızılderili Reisi ve Meteoroloji

















Kızılderili reisi, oğlunu Harvard Üniversitesine göndermeye karar verir. Oğlu gayet başarılı bir şekilde Harvard'ı bitirir ve döner. Oğluyla gurur duyan kabile reisi, oğluna kendisi sağ olmasına rağmen kabileyi daha ileri götüreceğini düşünerek oğlunun kabilenin başına geçmesini emreder.

Kabilenin başına geçen Harvardlı yeni Reis başlar  çalışmaya. Kabile hakkında bilimsel analizler yapar, raporlar ve planlar  hazırlar.

Kabilenin kışlık odun ihtiyacının sağlanması için yaptığı ölçme değerlendirme raporuna göre, haftanın bir günü odun toplanması yeterlidir.

Haftayı günlere ayıran ve  her gün ne iş yapılacağını belirleyen Harvardlı Reis, kabileye emir verir. Haftada bir gün odun toplanmaya başlanır.

Bir kaç hafta sonra tedbir için meteorolojiden de kışın nasıl geçeceğini öğrenmek ister. Meteoroloji'den kışın nasıl geçeceğini sorar. Meteorolojidekiler, hava şartlarının birden değişeceğini ve bu kışın önceki yıllara göre ağır geçeceğini söyler.

Reis, raporlarını revize eder ve  kabilesine iki gün odun toplamaları için emir verir. Kabile haftada iki gün odun toplar.

Reis bir hafta sonra yine meteorolojiye kışın nasıl geçeceğini sorar. Meteoroloji yetkileri kışın umulandan ağır geçeceğini söyleyince reis odun toplamayı üç güne çıkarır.

Reis sonraki hafta yine meteorolojiyi arar. Meteorolojiden son yılların en ağır kışının geçeceğini öğrenince odun toplamayı haftada dört güne çıkarır.

Yeni kabile reisi bir sonraki hafta son elli yılın kışı olacağını, kutup soğuklarının geleceğini meteorolojiden öğrenince, kabilesine haftada beş gün odun toplamayı emreder.

Reis bilimsel verilere güvenir. Durumu meteorolojiye yine sorar. Cevap son yüzyılın en ağır kışının yaklaştığı şeklindedir.

Kabilesi odun toplamaktan bitap düşse de Harvardlı Reis odun toplamayı altı güne çıkarır.

Kabile yeri göğü odunla doldurmuştur ama Reis yine meteorolojiye sorar. Meteoroloji yetkilileri perişandır ama Reis’in sesini duyunca “Dünyada yeni bir buzul çağı başlayacak. Durum o kadar vahim…” der.


Harvardlı Reis artık dayanamaz ve sorar: “Emin misiniz, hangi verilere, sonuçlara göre cevap veriyorsunuz?” Cevap şöyledir: “Görmüyor musunuz kaç zamandır Kızılderililer çalışıyor. Öyle bir odun topluyorlar ki durum çok kötü olacak..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.