Translate

Cuma, Mart 02, 2018

İslam dininin esaslarından geriye kalan veya İslam'ın şartları


İslam’ın şartları: Kelime-i şehadet getirmek, oruç tutmak, namaz kılmak, malın kırkta birini zekat vermek, Hacc’a gitmek…  
1655-1656’da İstanbul’u gezen bir Fransızın gözünden ve hatıralarından İslam’ın şartlarının göründüğünü merak ettiniz mi?

Türkler Tanrı’nın Musa’ya gönderdiği on emiri kabul ederler ve ona her yerde riayet ederler; fakat bu emirlerin dışında, Hz. Muhammed tarafından onlara bildirilen İslam dininin temel şartlarına da uyarlar.
Bunlar başlıca beş tanedir, bunların birincisi Tanrı’nın tek olduğuna inanmak ve ona tapmaktır. İkincisi Ramazan ayında oruç tutmak, üçüncüsü emredilen vakitlerde namaz kılmak; dördüncüsü her yıl fakirlere malının kırkta birini zekât olarak vermek; beşincisi hayatında bir kere Hacc’a gitmek.
Bu konuda bir Türk bana şunu anlattı. Babası bir gün sadaka isteyen bir dilenciye rastlamış, babası ona hangi dinden olduğunu sormuş, dilenci ona müslüman olduğu cevabını vermiş ve diğeri de ona bir müslümanın neleri yapmak zorunda olduğunu sormuş (İslam’ın şartlarını soruyor: İslam’ın şartı kaçtır?) Dilenci, ona müslüman olmak için beş şarta inanmak lazım geldiğini söylemiş. Fakat onlardan ancak birini söyleyebileceğini bildirmiş çünkü zenginlerin biraz sofuluk ederek ikinci ve üçüncüyü, fakirlerin ise güçsüzlük sebebiyle dördüncü ve beşinciyi yamadıklarını söylemiş, zekat vermemek ve Hacc’a gitmemek, böylece ancak biricinsi kalıyor demiş. (Thevenot, 1978, s. 112-113)



Kaynakça

Thevenot, J. (1978). 1655-1656'da Türkiye. (N. Yıldız, Çev.) İstanbul: Tercüman 1001 Temel Eser.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.