Translate

Cuma, Şubat 23, 2018

Âşık & Maşûk Restoran ya da aşkın restoranı fikri

Binyıllardır tarifi denenen ama tarif edilemeyen bir duygu aşk. Her ne kadar aşk deyince insanların yüzünde bir tebessüm oluşsa da aşk hep güldürmemiş ve dahi her zaman hiç güldürmemiş. Peki sizce aşk nedir?
Türkler ve aşk…
Sizce aşkın tarifi nedir bilinmez ama bilinen bir şey varsa o da kâinattaki insan sayısınca aşkın tarif olduğu. İnsanlar aşkı mı arıyor yoksa kendini mi arıyor ayrı bir konu belki. Diğer taraftan insanlar gerçekten hep aşkı istiyor. Sahi hiç aşka yüz çevirenle karşılaştınız mı? Aşka bigane kalanları bir tarafta tutarsak her millet gibi Türkler de “aşk”a aşık olmuş yüzyıllarca. Türk edebiyatından aşkı çıkarılsa geriye ne kalırdı ki?
Divan ve halk edebiyatı      
Türkler hep aşkı kovalamış ve aşkları için ölümü göze almıştır hep. Hâlâ öyle değil mi? “Ya benimsin ya kara toprağın!” retoriği aşkın kömürleşmiş hali değildir de nedir? Peki hiç merak ettiniz mi Türkler aşkı, âşığı, maşuğu nasıl yorumlamış? Divan şiirleri, halk şiirleri, gazeller, koşmalar, türküler acaba hangi aşktan bahsetmiş? Âşıklar nasıl olmuş da dağları delmiş, çöllere düşmüş, ceylanlara arkadaşlık etmiş ve çoğu zaman maşuklarına kavuşamadan ötelere uçmuş? Uğruna bütün varını hatta canını vermeye razı aşığa bir bakışı bile çok görüp ona cevr ü cefâ eden maşuk da kim?
Âşık, maşûk ve rakip…
“Aşk”ı anlamak için şiirlerde geçen “aşk”ın tiplerine bakmak en doğrusu. Kim bu tipler? İlk üçte âşık, maşûk ve rakip var. Âşık kararı sabrı olmayan, kalbi ve gözü kanlı, çaresiz, zayıf, gönlü kırık, aşktan sarhoş ve aşk acısıyla sürekli inleyen bazen Mecnun bazen Ferhat’tır. Maşûk âşığın canına kıymaya hazır, gönlü taşlaşmış, âşığa her türlü zulmü revâ gören, vuslatına imkân olmayan bir Leyla bir Şirin’dir. Kim kaldı geriye? Mahallenin iti… Âşığın düşmanı, maşûğun dostu. Âşığın aksine sevgiliye kavuşan “rakip”tir. Âşık onu nasıl sevsin ki? İşret meclisinde sevgilisiyle muhabbet eden ve onunla şarap içen rakiptir.
Aşkın tonları ve aşkın unutulmazları âşığın, maşûğun, rakibin resmedildiği bir dekorasyon hoş olmaz mıydı? Sevgilinizle, eşinizle, özel bir günde nasıl bir restorana gitmek hoşunuza giderdi? Duvarları aşk kırmızısı, masaları hüzün sarısı, su şiseleri şarap şisesi, su bardakları kadeh formunda bir restoran… Restoranın çeşitli yerlerine konacak âşık-maşûk-rakibin hatıralarını canlı tutacak objeler; laleler, sümbüller ve güller…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.