Translate

Çarşamba, Şubat 28, 2018

Türkçe Arapça Farsça İngilizce Haftanın Günleri (Turkish of Foreigners) (Turkish günler, Arabic eyyam, Persian ruzha, English days)

Haftanın Günleri
أيام الأسبوع
Days of the week
روزهای هفته
Pazartesi
الاثنين
Monday
دوشنبه

Salı
الثلاثاء
Tuesday
سه شنبه
Çarşamba
الأربعاء
Wednesday
چهارشنبه
Perşembe
الخميس
Thursday
پنج شنبه
Cuma
الجمعة
Friday
جمعه
Cumartesi
السبت
Saturday
شنبه
Pazar
الأحد
Sunday
یکشنبه



Türkçe Arapça Farsça İngilizce Haftanın Günleri (Turkish of Foreigners) (Turkish günler, Arabic eyyam, Persian ruzha, English days)


Uygurca CHEN Zongzhen'i kaybetti




Çin Sosyal Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. CHEN Zongzhen (1928-2018) aramızdan ayrıldı.
CHEN Zongzhen, 5 Nisan 1928’de Çin’in Jiangsu Eyaleti'ne bağlı Nanjing şehrinde doğdu. Pekin’de tedavi gördüğü hastanede 13 Şubat 2018 günü 90 yaşında vefat etti. Ölümü Uygurca ve Sarı Uygurca araştırmaları alanında yeri doldurulamayacak boşluk bırakmıştır.
Kısaca hayat hikâyesi:
1949 öncesi Nanjing şehrinin Guangxi ve Guilin ilçelerinde ilkokul ve ortaokulu okudu;
Haziran 1950 – Eylül 1950: Chongqing şehrindeki Kuzeybatı Halk Kütüphanesinde çalıştı;
Ekim 1950 – Şubat 1951: Chongqing Üniversitesi İktisat Bölümünde okudu;
Mart 1951—Eylül 1952: Pekin Üniversitesi Doğu Dilleri Bölümü Uygur Dili Dalında öğrenim gördü;
Eylül 1952 – Ekim 1955: Pekin Merkezî Milletler Enstitüsü Edebiyat Bölümü Uygur Dili Dalında öğrenim gördü ve mezun oldu;
Kasım 1955 – Aralık 1956: Pekin’deki Çin Bilimler Akademisi Dil Enstitüsünde araştırmacı-stajyer olarak çalıştı;
Ocak 1956 – Nisan 1961: Ürümçi’de Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Yazı Reformu Komisyonunda ve Ulusal Dil Çalışmaları Komitesinde çalıştı;
Mayıs 1979 – Aralık 1988: Pekin’de Çin Sosyal Bilimler Akademisi Milletler Enstitüsünde araştırmacı olarak çalıştı;
Ocak 1989: Emekliliğe ayrıldı.
1955’ten itibaren Çağdaş Uygur lehçeleri üzerine, yazı reformu çalışmaları, eski ve çağdaş Türk dilleri ile yazma eserler üzerinde çalıştı. Çalışmaları özellikle Çağdaş Uygur dili ve Sarı Uygurca üzerine yoğunlaştı. Önemli eserlerinden bazıları: Ana Hatlarıyla Batı Yugurca (Sarı Uygurca) (1985, L Xuanchun ile ortak çalışma); Ana Hatlarıyla Tatarca (1986, Yiliqian ile ortak çalışma); Çin’deki Türk Dillerinin Söz Varlığı (1990, toplu çalışma); Batı Yugurca (Sarı Uygurca) Araştırmaları (2004). Bunların dışında tarihî ve çağdaş Türk dilleri ile kültürleri üzerine onlarca yazısı bulunmaktadır.
CHEN Zongchen, Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Etnoloji ve Antropoloji Enstitüsü araştırmacısı; İç Moğolistan Üniversitesinde yarı zamanlı profesör; Çin Merkezî Milletler Üniversitesinde davetli araştırmacı ve misafir profesör idi.
Kendisi, Çin Eski Türkçe Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı, Çin Çağdaş Uygurların Tarih ve Kültürünü Araştırma Derneği yöneticisiydi.
Haber kaynağı: Prof. Dr. YANG Fuxue (Çeviren: Zemire GULCALI)
(Fotoğraf, vefatından kısa süre önce Ocak 2018’de hastanede Sarı Uygurlar tarafından kendisine hediye takdim edilirken çekilmiştir.) Kaynak: TDK

Türkçenin yayıldığı coğrafya, Türkçenin konuşulduğu ülkeler, dünya dilleri ve Türkiyedeki diller



Türkçenin kökenleri Hun Devleti dönemine kadar götürülür. Buna göre Batı Hun Dili, Çuvaş dili olarak, Doğu Hun Dili ise Türkçe olarak hayatına devam etmiştir. Bilimsel kabule göre köken bakımından Ural-Altay Dil Ailesi'nin Altay kolundan ve yapı bakımından sondan eklemeli bir dil bir dil olan Türkçe dünyada en geniş coğrafyaya yayılan dillerden biridir. 

Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri Üzerine makaleye göre Türkçe, kökeni, coğrafyası ve nüfusu bakımından dünyanın diğer dillerine göre sayısal ortalamaların biraz üstünde yer alan bir dildir. Türkçenin hiçbir özelliği onu dünya dilleri arasında sıradışı veya marjinal bir olarak öne çıkarmaz. Diğer taraftan konuşulduğu ana ülkede çok baskın bir dildir. Türkçenin ülkesi Türkiye’de çok az dil kendini koruma ve geliştirme şansına sahiptir. Türkiye’deki diller çok ciddi biçimde yok olma tehlikesi altındadır.

Aynı çalışma, Ethnologue’un rakamlarına bakarak konuşucu sayısı 100 milyonun üstünde olan dil sayısını 8 olarak belirtmektedir. Bu 8 dil, toplam 2,5 milyar konuşanıyla dünyadaki toplam dil konuşucularının yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır. Dünya dillerinin %95'i dünyadaki insanların yalnızca %6'sı tarafından konuşulmaktadır. 1987 rakamlarına göre Türkçe, mutlak konuşucu sayısı bakımından ise dünyada en çok konuşulan 23. dildir.

Türkçenin yayıldığı coğrafyayı Jean Deny şöyle tarif etmektedir:
Kamoyunda uzun süre devam eden bir inanışın aksine Türkçe, yalnız Türkiye ve eski Osmanlı topraklarında konuşulan bir dil değildir. Türk dilleri ailesi, engin bir sahayı kaplayan çok sayıda lehçeler sahiptir. Türkiye’nin dışında; Balkanlar’da (Bulgaristan, Makedonya, Trakya, Dobruca (Tatar)), Besarabya’da (Hristiyan Gagavuzlar), Kırım’da, Volga Havzasında, Sovyetler’in Asya topraklarında, İran’da özellikle İran Azerbaycanı’nda Afganistan’ın kuzeyinde, Çin Türkistanı’nda (Sinkiang-Sincar), Alma Ata’da konuşulmaktadır. Sovyetler Birliğinin 15’ten fazla cumhuriyetinin dili Türkçedir. Sovyetler’deki resmi dillerin 5’i de Türkçedir: Azeri, Türkmen, Özbek, Kazak, Kırgız Türkçeleri. Aslından en çok uzaklaşan Türk dilleri ise Çuvaşça ve Yakutça’dır (Lena üzerinde). (Türk Dili Gramerinin Temel Kuralları (Türkiye Türkçesi), Jean Deny (Çeviren: Aytun Şahin), Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Yayınları, sayfa 3)

Türkçenin konuşulduğu ana ülke Türkiye, çok sayıda dilin konuşulduğu ülke olarak dillerin yaygınlığına zemin oluşturan bir coğrafyayı kaplamaktadır.  Türkiye’de konuşulan dil sayısı 46’dır en çok dilin konuşulduğu ülke sıralaması açısından Türkiye 48. sıradadır.

Dünyadaki 232 ülke içinde yalnızca Kuzey Kore'yi tek dilli ülkedir. Türkçe, ana ülkesi Türkiye dahil toplam 8 ülkede konuşulan bir dil olarak en çok ülkede konuşulan dil sıralamasında 12. sıradadır.

Türkçe, Türkiye dışında Bulgaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Yunanistan, Kosova, Romanya, Azerbaycan, Suriye, Irak, Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya, Amerika, Belçika, İsviçre, İngiltere, Danimarka, İsveç, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Kırgızistan, Özbekistan, Ukrayna gibi çok sayıda ülkede konuşulmaktadır.



Salı, Şubat 27, 2018

Türkçe Arapça Farsça İngilizce Aylar (Turkish of Foreigners) (Turkish aylar, Arabic eşşehr, Persian mahha, English months)


Aylar
الأشهر
Months
ماهها
Ocak
كانون الثاني
January
ژانویه
Şubat
شباط
February
فوریه
Mart
آذار
March
مارس
Nisan
نيسان
April
آوریل
Mayıs
أيار
May
مه
Haziran
حزيران
June
ژوئن
Temmuz
تموز
July
ژوئیه
Ağustos
آب
August
آگوست (اوت)
Eylül
أيلول
September
سپتامبر
Ekim
تشرين الأول
October
اکتبر
Kasım
تشرين الثاني
November
نوامبر
Aralık
كانون الأول
December
دسامبر



Türkçe Arapça Farsça İngilizce Aylar  (Turkish of Foreigners) (Turkish aylar, Arabic eşşehr, Persian mahha, English months)


Pazartesi, Şubat 26, 2018

Türkçe Arapça Farsça İngilizce Mevsimler (Turkish of Foreigners) (Turkish mevsimler, Arabic füsul, Persian faslha, English seasons)

Türkçe Arapça Farsça İngilizce Mevsimler (Turkish of Foreigners)  (Turkish mevsimler, Arabic füsul, Persian faslha, English seasons) 


Mevsimler

Seasons
فصل ها
فصول
İlkbahar
Spring
بهار
الربيع
Yaz
Summer
تابستان
الصيف
Sonbahar
Autumn/fall
پائیز 
الخريف
Kış
Winter
زمستان
الشتاء
Soğuk
Cold
سرد
 بارد
Sıcak
Warm
گرم
دافئ
Güneşli
Sunny
آفتابی
مُشمس
Açık
Pleasant
صاف
صافٍ