Translate

Salı, Kasım 15, 2016

Türklerin / Türkçenin tarih boyunca kullandığı alfabeler nelerdir?





Türkçe hangi alfabeyle yazıya geçirildi?

Alfabe, Grek alfabesinin ilk iki harfi alfa ve betanın birleşmesinden ortaya çıkmış bir kelimedir ve sesin yazıya geçirilmesinde kullanılan işaretler bütünüdür.
Alfabeler dildeki kelimeleri ses ve görüntü olarak karşılayabilir. Bazı alfabeler mesela “ev” kelimesini ev şekline yakın bir işaretle gösterebilir. Bazıları da “ev” kelimesindeki sesleri “e” ve “v” işaretleriyle gösterebilir.

Her dil, dilindeki sesleri yazıya aktarırken işaretlere ihtiyaç duyar. Sümerlerin çivi yazısı, Mısırlıların hiyerogrlifleri, Çinlilerin legogramları hep bu arayışların ürünüdür. Araştırmacılar, insanların konuşulanı yazıya aktarmada resim yazısı, fikir yazısı (ideogram), fonetik yazı, alfabeyi kullandıklarını vurgulamaktadır.

Günümüzde 70 milyon kişinin konuştuğu ve en çok konuşulan dil sıralamasında 17. sırada bulunan Türkçe, tarih boyunca Göktürk, Mani, Soğut, Uygur, Brahmi, Tibet, Süryani, İbrani, Arap, Kiril ve Latin alfabeleriyle yazıya geçirilmiştir.

Yoğunluk açısından Göktürk, Uygur, Arap, Latin ve Kiril alfabeleri ön plandadır. Türkiye Türkçesi-Osmanlı Türkçesi özelinde ise Göktürk (7-10. yüzyıllar), Uygur (8-18. yüzyıllar), Arap (10-20. yüzyıllar) ve Latin (21. yüzyıl) alfabeleri olarak sıralamak mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.