Translate

Salı, Kasım 15, 2016

Kiril ve Arap alfabesi ne zaman kullanıldı, alfabenin özellikleri nelerdir?

Kiril-Latin Alfabeleri 

Türkçenin yazı birliği açısından tartışmalar Kiril ve Latin alfabeleri üzerinden yürütülmüştür. Türkler kültürel olarak Latin alfabesine geçişi kabul etseler de devrin siyasi şartları, Kiril alfabesini hep göz önüne getirmiştir.
Kiril alfabesi Grek (Yunan) alfabesi esas alınarak 9. yüzyılda oluşturulmuştur. Türk dünyasında Çuvaş ve Yakut Türkleri tarafından 18. yüzyıldan itibaren kullanıldı. Yine Grek alfabesi esas alınarak hazırlanan Latin alfabesiyle Türkçenin ilk metni, 1303’de Fransiskan rahipleri tarafından yazılan Codex Cumanicus (Kodeks Kumanikus)’dur.
19. yüzyılda (1850-1880) Türk ve yabancı aydınlar arasında Arap alfabesinin ıslahı (iyileştirilmesi) veya Kiril, Latin alfabelerinden birine geçilmesi tartışıldı: Sait Halfin, Mirza Kazem Bek, İbray Altınsarin, Çokan Velihanov, P. M. Melioranski, N. İ. İlminski ve S. E. Malov.
Bu tartışmalar 1926 Bakü Türkoloji Kongresine kadar sürdü. Kongrede, bütün Türk boylarının Latin alfabesine geçmesi kabul edildi. 1945 yılına kadar tamamlanması öngörülen 34 işaretli Latin alfabesi birçok Türk boyu tarafından kısa süreliğine (1917-1957) kullanıldı.
1938’de SSCB’nin (Rusya) komünist lideri Stalin, ilginç ve kritik hamle yaptı. Kiril alfabesini her Türk boyunda farklı olacak şekilde (her alfabede 8-10 harf farklı) Türk boylarında kullandırılması emrini verdi. Erdal Şahin’e göre bu dönemde Türkçe, yirmi yıl içinde bir yazı dili alfabesini iki defa, on üç yazı dili üç defa alfebesini değiştirmek zorunda kalırken, 7 yazı dili de yazı dili statüsünü kaybetti.
Böylece, Türkçenin tüm seslerini karşılayan ve Türkler arasında birliği sağlaması düşünülen ortak alfabe fikri suya düştü. 1991’de SSCB’den ayrılıp bağımsızlığını kazanan Türk devletlerinden Gagavuz, Kırım, Türkmen, Özbek’ler tekrar Latin alfabesine geçti. Günümüzde diğer Türk devletleri de kademeli biçimde Latin alfabesine geçme çalışmalarına devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyoruz.